Порівняльне дослідження фібринового клею, ушивання та безшовного/безклеєвого аутотрансплантата лімбальної кон'юнктиви для первинної хірургії птеригіуму у пацієнтів, які відвідують лікарню третього рівня у Східній Індії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Мета. Порівняти ефективність, безпеку та економічну ефективність трьох методів фіксації аутотрансплантата кон'юнктиви: фібринового клею, швів та безклейової фіксації; дослідити комфорт пацієнтів, ускладнення, рецидиви та післяопераційні результати; визначити, що є значно кращим за традиційне ушивання з точки зору хірургічної ефективності, післяопераційного відновлення та довгострокової задоволеності пацієнтів – фібриновий клей чи безклеєвий метод..Матеріал та методи. Було проведено проспективне порівняльне дослідження за участю 150 пацієнтів, які перенесли первинне видалення птеригіуму. Учасників було випадковим чином розподілено на три групи: Група I (фібриновий клей, n = 50), Група II (накладання швів, n = 50) та Група III (безшовне/клеєве видалення, n = 50). Тривалість операції, післяопераційні ускладнення, частота рецидивів та комфорт, про який повідомляли пацієнти, оцінювалися через один тиждень, шість тижнів та шість місяців. Для оцінки відмінностей між групами було проведено статистичний аналіз.Результати. Час операції був значно коротшим у групах з фібриновим клеєм (24,05 ± 0,94 хв) та безшовною фіксацією (23,27 ± 0,87 хв) порівняно з ушиванням (46,2 ± 1,34 хв) (p < 0,001). Пацієнти в групах з фібриновим клеєм та безшовною фіксацією повідомляли про більший післяопераційний комфорт, тоді як ушивання було пов'язане зі збільшенням болю, відчуттям стороннього тіла та розривами. Рецидиви були дещо вищими в безшовній групі (4 випадки) порівняно з фібриновим клеєм (2 випадки) та ушиванням (2 випадки), хоча відмінності не були статистично значущими.Висновок. Порівняно зі шовними матеріалами, як фібриновий клей, так і безшовна/безклеєва фіксація скорочують операційний час та покращують післяопераційний комфорт. Безшовна фіксація пропонує економічно ефективну альтернативу, придатну для умов з обмеженими ресурсами, хоча фібриновий клей забезпечує кращу стабільність та покращує враження пацієнтів. Для подальшої оцінки ризику рецидиву та економічної ефективності необхідні довгострокові дослідження.
Keywords: птеригіум; кон'юнктивальний аутотрансплантат; тканинні клеї; хірургічні шви; офтальмологічні хірургічні процедури