Особливості реакції м'яких тканин орбіти, окулоорбітальної ділянки і кісткових структур на імплантацію полімерно-композиційного матеріалу та політетрафторетилену при експериментальних дослідженнях (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. В останні роки відмічена чітка тенденція збільшення краніо-фаціальних пошкоджень. Виникає необхідність відновлення м'яких і кісткових структур. Застосування біологічних тканин у якості пластичного матеріалу не завжди дозволяє провести якісні відновлювальні операції, а існуючі синтетичні імплантати  недостатньо біосумісні.Нами спільно з НП ООО «МЕДБИОТЕХ» Республіки Білорусь розроблена біосумісна полімерно-вуглеводна композиція, перевагами якої є наявність тепло- і електрофізичних властивостей, наближених до властивостей живих тканин біологічних об'єктів.Мета дослідження – вивчити в експерименті особливості реакції м'яких тканин орбіти і окулоорбітальної ділянки, а також кісток орбіти на полімерно-композиційний матеріал (ПКМ) і політетрафторетилен.Матеріал і методи.  В окулоорбітальну ділянку,  склеральний мішок,  у тканини орбіти та вушної раковини кроликів породи Шиншила імплантовувались два види імплантуючого матеріалу: полімерно-композиційний матеріал (модифікації: Мт, Мт1, Мт2 і Мт2 + цефтріаксон) і політетрафторетилен. Оцінка реакції м'яких тканин і кісткових структур на імплантуючі матеріали здійснювалась на основі аналізу зміни клінічних  і патоморфологічних показників на 10, 30 і 60 добу.Результати. У групі тварин, яким у м'які тканини поміщались полімерно-композиційні матеріали, запальні явища зникали через 10 діб, тоді як при використанні імплантата з політетрафторетилену – через 30 днів. Дана закономірність була встановлена при  гістоморфологічних дослідженнях. Важливо, що незалежно від виду імплантуючого матеріала загоєння рани відбувалось первинним натягом. При гістоморфологічному дослідженні було відмічено, що навколишні м'які тканини проростають в структуру полімерно-композиційного імплантата, в той час як навколо імплантата  з політетрафторетилену формується капсула.Висновок. В експерименті встановлено, що запальна реакція м'яких тканин орбіти, окулоорбітальної ділянки і вушної раковини кролика більш виражена навколо імплантата політетрафторетилену. Через 10-30 діб навколо полімерно-композиційного імплантата формується фіброваскулярна капсула з проростанням в саму структуру імплантата. Через 60 діб після імплантації політетрафторетилену в орбіту відмічається повне виповнення сполучної тканини навколо імплантата без її проникнення між його елементарними структурами, а також  часткова деструкція імплантата.
Keywords: окулоорбітальна ділянка; склеральний мішок; орбіта; тканини вушної раковини; реконструктивні операції; полімерно-композиційний матеріал; політетрафторетилен; експеримент