Критерії тяжкості набряку макули внаслідок тромбозу ретинальних вен: Гетерогенність когорти та оцінка ефективності порогової і субпорогової лазерної коагуляції сітківки в залежності від запропонованих критеріїв тяжкості набряку макули. Частина II (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. У 60-100 % пацієнтів з тромбозом ретинальних вен (ТРВ) розвивається набряк макули (НМ). У 1/3-2/3 хворих з НМ внаслідок ТРВ спостерігається перехід набряку в хронічну форму і стійке зниження гостроти зору (ГЗ). Золотим стандартом лікування хворих з набряком макули (НМ) внаслідок ТРВ є лазерна коагуляція (ЛК) сітківки в області макули.Мета. Розробити систему оцінки ступеня тяжкості набряку макули внаслідок тромбозу ретинальних вен на підставі морфометричних  і клінічних характеристик та порівняти ефективність порогової і субпорогової лазерної коагуляції сітківки в залежності від цієї оцінки.Матеріал та методи. У дослідження ввійшли 160 пацієнтів (160 очей) з набряком макули внаслідок ТРВ. Лазерну коагуляцію виконували не раніше 3 місяців від початку розвитку ТРВ. У 38 пацієнтів була виконана субпорогова ЛК сітківки в області макули, у 110 пацієнтів порогова ЛК, у 12 пацієнтів ЛК не проводили у зв'язку з резорбцією набряку. Моніторинг стану пацієнтів після лазерного лікування вели 12 місяців. Методи комплексного обстеження пацієнтів і методи комбінованої лазерної терапії наведені в попередній статті.Результати. Запропоновано техніку аналізу неоднорідності когорти хворих з набряком макули внаслідок ТРВ. Запропоновано оцінку ступеня симптоматичної обтяженості та визначено критерії ступеня тяжкості набряку  макули. Виділено 4 кластери пацієнтів, що чітко розрізняються між собою по клінічним та морфометричним ознакам. Показано перевагу субпорогового режиму ЛК за ефективністю лікування у хворих з вираженою ішемією сітківки та перевагу порогової ЛК сітківки у хворих з високою товщиною сітківки в зоні фовеа.Висновки. Виділення 4 кластерів хворих з НМ внаслідок ТРВ дозволило знизити гетерогенність досліджуваної когорти, оскільки виділені кластери гомогенні за досліджуваними критеріями тяжкості, – всередині кожного кластера пацієнти мають схожі значення ознак. При площі ішемії сітківки >5 діаметрів диску (ДД) найкращим методом лікування є субпорогова лазерна коагуляція, при товщині фовеа >547 мкм кращий ефект досягається після використання порогової лазерної коагуляції.
Keywords: набряк макули; тромбоз вен сітківки; лазерна коагуляція сітківки; патологічні симптоми; критерії тяжкості