Дослідження оптичної густини внутрішньоочної рідини у пацієнтів з катарактою та первинною відкритокутовою глаукомою за допомогою спектроскопії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність цієї теми зумовлена стрімким зростанням кількості пацієнтів з глаукомою, а саме первинною відкритокутовою глаукомою (ПВКГ), та відсутністю єдиної теорії розвитку даного захворювання.Мета дослідження. Порівняти спектри поглинання зразків внутрішньоочної рідини у пацієнтів з діагнозом катаракти та у комбінації з ПВКГ, а також встановити існування відмінностей між параметрами спектра поглинання та наявністю глаукоми.Матеріали і методи. Дослідження проводилося за участі 96 пацієнтів з катарактою та ПВКГ, у яких досліджували спектри поглинання зразків внутрішньоочної рідини (ВОР).Результати. Під час проведення спектроскопії у зразках ВОР було виявлено два піки поглинання: при 202 та 267 нм. На підставі цих даних було зроблено висновки про середню оптичну густину ВОР та визначено, що оптична густина ВОР при 202 нм у групі пацієнтів з ПВКГ є вірогідно вищою у порівнянні з пацієнтами, у яких було діагностовано катаракту. Однак при 267 статистично значимої різниці в середній оптичній густині ВОР нм між групами пацієнтів з і без ПВКГ не спостерігається.Висновки. Виявлено статистично значиму різницю оптичної густини ВОР пацієнтів з та без ПВКГ за допомогою методу спектроскопії, який може бути розглянутий як дієвий метод додаткової діагностики таких пацієнтів.
Keywords: первинна відкритокутова глаукома; катаракта; спектроскопія; оптична густина; гідродинамічний тиск внутрішньоочної рідини