Прогнозування розвитку діабетичної ретинопатії на основі визначення поліморфних локусів rs759853 І rs9640883 гена AKR1B1 (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Відповідно до сучасних даних, генетичним факторам відводять до 50% ризику розвитку діабетичної ретинопатії (ДР). Виявлення пацієнтів, схильних до розвитку ДР, сприятиме розробці індивідуального підходу до впровадження профілактичних заходів та лікування. Перспективним геном-кандидатом, для якого доказаний зв’язок з розвитком ДР, є ген альдозоредуктази (AKR1B1) та його поліморфізми rs759853 і rs9640883.Мета дослідження – прогнозування розвитку ДР на основі визначення поліморфних локусів гена AKR1B1.Матеріал та методи. До дослідження залучено 409 осіб, які були розподілені на дві групи за наявності ДР: 1 групу склали 281 пацієнт без ДР, 2 групу – 128 пацієнтів з ДР. Аналіз поліморфних ДНК-локусів здійснювали з використанням уніфікованих тест-систем TaqMan Mutation Detection Assays Thermo Fisher Scientific (США) в автоматичному ампліфікаторі Real-Time PCR System 7500 (Applied Biosystems, США). Для аналізу зв’язку генотипу з ризиком розвитку ДР були використані методи побудови множинних логістичних моделей регресії в програмних середовищах Statistica 10 (StatSoft, Inc., USA) і SPSS Statistics v.22 (IBM Corp., USA).Результати. В результаті проведених досліджень розроблена модель прогнозування розвитку ДР шляхом будування множинної регресії з достатньою надійністю ступеня впливу незалежних змінних на розрахунковий показник: -2Log-правдоподібність = 354,467 (?2=42,877; p
Keywords: діабетична ретинопатія; AKR1B1; rs759853; rs9640883; прогностичні моделі регресії