Модель прогнозу ефективності лікування діабетичної ретинопатії при цукровому діабеті 2-го типу на підставі визначення маркерів ендотеліальної дисфункції (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Розробити прогностичну модель оцінки ефективності лікування діабетичної ретинопатії (ДР) при цукровому діабеті (ЦД) 2-го типу на підставі визначення маркерів ендотеліальної дисфункції.Матеріал та методи. Дослідження виконано як одноцентрове проспективне спостережне когортне з 2-річним періодом спостереження. Обстежено 136 пацієнтів (136 очей) з ЦД 2-го типу та ДР, яких було розподілено на групи: 1-а – з непроліферативною ДР (60 очей), 2-а – з препроліферативною ДР (ППДР; 42 ока) та 3-я – з проліферативною ДР (ПДР; 34 ока). У сироватці крові імуноферментним методом визначали високочутливий С-реактивний протеїн (вч-СРП), едотелін-1, ендотеліальний моноцит-активуючий поліпептид-II (EMAP-II), ендотеліальну NO-синтазу (eNOS), інтерлейкіни (IL-1β і IL-6), а також вміст метаболітів оксиду азоту (NOx). Повторне офтальмологічне обстеження проводили через два роки лікування, яке включало консервативне, лазерну фотокоагуляцію, анти-VEGF, хірургічне (вітректомію) та їх поєднання. Аналіз результатів дослідження проводився в пакеті EZR v.1.54 (Австрія).Результати. У пацієнтів з різними стадіями ДР встановлено поступове збільшення вмісту у крові всіх маркерів ендотеліальної дисфункції в порівнянні з контролем (у 1,9–16,4 раза; p
Keywords: діабетична ретинопатія; цукровий діабет 2-го типу; ендотеліальна дисфункція; EMAP-II; ендотеліальна NO-синтаза; прогнозування; математичне моделювання