Сучасний підхід до лікування базальноклітинного раку шкіри периорбітальної ділянки (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Базальноклітинний рак шкіри (БКР) – найпоширеніший тип раку в усьому світі – становить 75% усіх випадків раку шкіри і є найбільш частою злоякісною пухлиною у європеоїдній популяції. Основними факторами ризику БКР є хронічний вплив УФ-випромінювання, світлий фототип шкіри (І-ІІ по Фіцпатріку), світлий колір очей, генетична схильність та імуносупресивні стани. Метою нашої роботи було проаналізувати та узагальнити наявні літературні дані щодо сучасних підходів до лікування базальноклітинного раку шкіри периорбітальної ділянки.Статистично > 75% випадків БКР розташовані в ділянці голови та шиї, серед яких ~ 20% припадає саме на периорбітальну ділянку. Серед усіх новоутворень шкіри цієї ділянки ~ 90% становить саме БКР, який зазвичай прогресує досить повільно та рідко метастазує (
Keywords: базальноклітинний рак шкіри; повіки; периорбітальна ділянка; Mohs-хірургія; реконструкція; пластична хірургія; об’єктивізація оцінки запалення; дисфункція мейбомієвих залоз; консервативне лікування