Пролонгована газова тампонада як метод лікування персистуючих ідіопатичних розривів макули. (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Дослідити ефективність пролонгації газової тампонади у пацієнтів із персистуючим ідіопатичним розривом макули (ІРМ), яким раніше була виконана вітректомія з класичним пілінгом внутрішньої межової мембрани (ВММ).Матеріал та методи. Досліджено 8 пацієнтів (9 очей) з персистуючим ІРМ, серед яких 7 жінок, 1 чоловік; середній вік становив 67,9 (SD 7,5) років. Пролонгацію газової тампонади 15% С3F8 проведено на 7 очах методом замісної газової тампонади вітреальної порожнини. На 2 очах виконано ревізію вітреальної порожнини без розширення пілінгу ВММ із подальшою газовою тампонадою 15% С3F8. Результат. Через 1–1,5 місяця після первинного втручання розриви не закрилися, проте мінімальний діаметр ІРМ статистично значуще зменшився з 404,4 (SD 131,4) мкм до 282,1 (SD 160,0) мкм, р = 0,017. Гострота зору підвищилася з 0,11 (SD 0,056) до 0,24 (SD 0,13), р = 0,008. Після пролонгації газової тампонади та дотримання схиленого положення голови протягом двох тижнів ІРМ закрився на всіх очах. Гострота зору додатково зросла до 0,43 (SD 0,22) р = 0,003.Висновок. Пролонгація газової ендотампонади 15 % газоповітряною сумішшю С3F8 є ефективним методом лікування персистуючих ідіопатичних розривів макули після вітректомії з класичним пілінгом ВММ.
Keywords: ідіопатичний розрив макули; персистуючий ідіопатичний розрив макули; пролонгована газова тампонада; сітківка