Генетична схильність до розвитку первинної відкритокутової глаукоми (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Первинна відкритокутова глаукома є мультифакторною оптичною нейропатією. Фактори ризику включають вік, етнічне походження і стать пацієнта, сімейний анамнез, товщину центральної частини рогівки, характеристики внутрішньоочного тиску і, можливо, міопію та певні системні захворювання. Сімейний анамнез є найвищим фактором ризику, про що свідчить наявність глаукоми у близьких родичів.Метою дослідження було оцінити можливість розвитку глаукоми внаслідок генетично обумовлених особливостей структури очей та їхніх вікових змін на прикладі клінічного випадку у однояйцевих близнюків.Матеріали і методи. Проведено аналіз клінічного випадку на прикладі двох сестер - близнюків на підставі скарг, анамнезу, даних інструментальних та об'єктивних методів дослідження, лікування, а також отриманих результатів.Результати. У представленому клінічному випадку двом сестрам-близнюкам, практично в одному віці, встановили один і той же діагноз; при обстеженні виявлені схожі параметри ока та вікові зміни переднього сегмента ока; провели однакову комбіновану операцію на обох очах, яка призвела до підвищення зорових функцій, зниження і стабільності ВОТ, стабільності даних периметрії та ОКТ.Висновки. Отримані результати у однояйцевих близнюків підтверджують те, що генетична схильність до змін параметрів переднього відрізку ока і вплив вікових змін з факторами навколишнього середовища в очах є основною причиною порушень гідродинаміки внутрішньоочної рідини і, як наслідок, розвитку глаукоми. На прикладі нашого клінічного випадку ми встановили однаковий вид глаукоми у обох близнюків, провели однакову операцію і отримали стабільні результати після операції.