Характерні кристалографічні зміни сльози при різних стадіях діабетичної ретинопатії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Вивчення специфічних кристалографічних ознак сльози в розвитку діабетичної ретинопатії викликає надзвичайний інтерес у клінічній практиці. Мета. Виявити залежність змін кристалографічних ознак сльози відносно стадій розвитку діабетичної ретинопатії. Матеріал та методи. Під нашим спостереженням було 84 пацієнта (145 очей) з цукровим діабетом. Досліджувані розподілені на три групи відповідно класифікації діабетичної ретинопатії Н. В. Пасєчнікової та В. О. Науменко, прийнятої XII з’їздом офтальмологів України. І групу склали 36 пацієнтів (58 очей) з непроліферативною стадією, у ІІ групу увійшло 25 пацієнтів (42 ока) з препроліферативною стадією, а у ІІІ групу – 23 пацієнта (45 очей) з проліферативною стадією. Результати. При непроліферативній стадії у 81% випадків відмічали наявність широкої проміжної зони та дрібних точкових вкраплень в аморфній та у проміжній зоні фації сльози (р
Keywords: діабетична ретинопатія; нативна кристалографія сльози; специфічні ознаки кристалограми