Вплив системних та локальних чинників цукрового діабету ІІ типу на функціональний стан тромбоцитів при діабетичній макулопатії у хворих з діабетичною ретинопатією (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. До теперішнього часу відсутня інформація стосовно взаємовідносин системних – симпато-адреналової (САС) та ренин-ангіотензинової (РАС) систем та локальних – запалення і ремоделювання міжклітинного матриксу сітківки; активації пуринергічної системи ока механізмів при розвитку діабетичної макулопатії (ДМП) і діабетичного макулярного набряку (ДМН). Мета дослідження – з’ясувати вплив системних  та локальних чинників цукрового діабету (ЦД) ІІ типу на функціональний стан тромбоцитів (Тц) при ДМП та ДМН за умов важкої стадії непроліферативної (НПДР) і проліферативної діабетичної ретинопатії (ПДР).Матеріал та методи. Дослідження включало 42 пацієнта (42 ока) із ЦД ІІ типу, у яких виявлена ДМП при ПДР (31 хворий, 31 око) і при важкій стадії НПДР (11 пацієнтів, 11 очей). Оцінку агрегації Тц in vitro у відповідь на АДФ, адреналін, ангіотензин-2 (Анг-2), фактор активації тромбоцитів (ФАТ) і колаген проводили турбидиметричним методом на аналізаторі ChronoLog (США).Результати. У всіх хворих виявлені загальні риси – підвищена реактивність Тц на Анг-2 і адреналін, ФАТ і колаген, тобто активація РАС і САС, запалення і ремоделювання міжклітинного матриксу являються неспецифічними механізмами патогенезу ДМП. Більша реактивність Тц до АДФ (р=0,008) при ПДР, ніж при важкій стадії НПДР, відбивала особливості патогенезу ПДР. Причиною розвитку ДМН у хворих з діабетичною макулопатією  може бути вираженість дизрегуляції пуринергічної системи ока, активації РАС і запальної реакції, що проявлялося гіперреактивністю Тц до АДФ, Анг-2 і ФАТ, тоді як підвищена реактивність Тц до колагену була притаманна при відсутності ДМН.Висновки. Аналіз функціонального стану Тц дозволив виявити механізми їх активації і з’ясовувати провідні агоністи, які забезпечували участь Тц в прогресуванні діабетичної макулопатії та розвитку макулярного набряку у хворих з проліферативною діабетичною ретинопатією при ЦД ІІ типу.
Keywords: цукровий діабет ІІ типу; діабетична макулопатія; діабетичний макулярний набряк; непроліферативна і проліферативна діабетична ретинопатія