Історичний розвиток правового регулювання трансплантації в офтальмології (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Вивченняісторіїтасучасногостанузаконодавчогорегулюваннятрансплантаціївофтальмологіїєнеобхіднимдлявирішенняпроблемнихпитаньправовоїрегламентаціїтрансплантаціївофтальмологіїнатеперішньомуетапі.Мета. Дослідження генезису та виявлення проблем і перспектив розвитку нормативно-правової регламентації застосування трансплантації в офтальмології.Матеріал і методи дослідження. Були використані діалектичний, системно-структурний, порівняльно-правовий та історичний методи дослідження. Проаналізовані нормативно-правові акти радянського і сучасного періоду, судова практика, роботи вітчизняних та іноземних науковців.Результати. Проведене порівняльно-правове дослідження нормативно-правової бази з трансплантації в офтальмології в радянській період та в період незалежності України. Проаналізовані основні регулятивно-правові критерії здійснення трансплантації в офтальмології.Висновки. Проведена періодизація розвитку законодавства з питань трансплантації в офтальмології. Надані пропозиції щодо удосконалення чинного законодавства з використання трансплантації в офтальмології.
Keywords: трансплантація; офтальмологія; історичний розвиток; правове регулювання