Екологічна обумовленість захворюваністі на центральну серозну хоріоретинопатію в Сумській області (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Актуальність. Вивчення антропоекологічних чинників є необхідним для уточнення факторів ризику та предикторів виникнення центральної серозної хоріоретинопатії (ЦСХ).Мета дослідження: проаналізувати рівень забруднення атмосферного повітря Cr6+ та дати оцінку його впливу на захворюваність центральною серозною хоріоретинопатією у дорослого населення Сумщини.Матеріал та методи. Проаналізовані дані статистичного відділу КЗ СОР "Сумська обласна клінічна лікарня" щодо реєстрації випадків лікування пацієнтів з приводу ЦСХ (згідно з МКХ-10: Н35.7) з 2005 по 2017 роки. Вивчені дані офіційної інформації щодо забруднення атмосферного повітря викидами Cr6+ від ПАТ «СНВО».Результати. За весь період спостереження захворюваність на ЦСХ в Сумській області демонструє чітку тенденцію до зростання. Детермінованість ЦСХ від викидів Cr6+ в атмосферне повітря підтверджується результатами проведеного кореляційного аналізу, який засвідчив наявність прямого сильного (коефіцієнт кореляції r = 0,85) достовірного (р = 0,0007) зв’язку між рівнем захворюваності на ЦСХ і частотою викидів Cr6+в атмосферне повітря.Висновок. Доведено, що Cr6+ опосередковано, індуковано впливає на показник захворюваності на ЦСХ в Сумській області.
Keywords: центральна серозна хоріоретинопатія; хром; кореляційний аналіз