Взаємозв’язок між діабетичною ретинопатією та мозковою перфузією у хворих на цукровий діабет II типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2026)
Вступ. Пацієнти без ретинопатії мають кращі показники когнітивних здібностей. Тому можна припустити, що мікроциркуляторні зміни на очному дні можуть бути маркером порушення мікроциркуляції головного мозку.Матеріал та методи. В дослідження було включено 95 пацієнтів на цукровий діабет II типу віком від 50 до 80 років. Пацієнти були поділені на 2 групи – з діагностованою діабетичною ретинопатією та без. Дослідження регіонарного об’ємного мозкового кровотоку (рОМК, rCBF) проведене за допомогою перфузійної однофотонної емісійної комп'ютерної томографії із використанням ліпофільного 99mTc-ГМПАО.Результати. При вивченні залежності між ретинопатією та станом мозкового кровотоку за даними регресійного аналізу, було виявлено негативний взаємозв’язок з порушенням мозкової перфузії у правій (B (95% ДI) = 0,58 (-0,98/-0,18); р=0.01) та лівій (B (95% ДI) = -0.55 (-0,99/-0,12); р = 0,02) фронтальних долях; правій (B (95% ДI) = -0,68 (-1,19/-0,16); р = 0,01) та лівій (B (95% ДI) = -0,79 (-1,31/-0,27); р=0,00) парієтальних частках; правій (B (95% ДI) = -0,61(-1,17/-0,06); р = 0,03) та лівій (B (95% ДI) = -0,81 (-1,35/-0,26); р=0,00) потиличних долях та правою (B (95% ДI) = -0,58 (-0,98/-0,18); р = 0,01) та лівою (B (95% ДI) = -0,54 (-91/-0,17); р=0,01) корою головного мозку.Висновки. Результати дослідження можуть вказувати на певний паралелізм у формуванні ураження мікросудин очного дна та головного мозку у хворих на цукровий діабет.
Keywords: діабетична ретинопатія; цукровий діабет II типу; мозковий кровоток