Морфометричні зміни судинної оболонки у хворих з віковою дегенерацією макули за даними Swept-Source-оптичної когерентної томографії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Вивчення ролі хоріоїдеї в патогенезі вікової дегенерації макули (ВДМ) є вкрай актуальним, оскільки спостерігається збільшення кількості пацієнтів з пізніми стадіями даної патології сітківки. Мета: дослідити субфовеолярну товщину хоріоїдеї (СФТХ) у хворих з різними фенотипічними проявами вікової дегенерації макули за даними SS-оптичної когерентної томографії (SS-ОКТ).Матеріал та методи. Досліджено СФТХ методом SS-ОКТ у 55 хворих (67 очей) з ВДМ та 8 здорових осіб (13 очей) віком від 64 до 75 років. Групи хворих: І – здорові особи без ознак ВДМ; ІІ – пацієнти з друзами; ІІІ – з хоріоїдальною неоваскуляризацією (ХНВ) І типу; ІV – з відшаруванням пігментного епітелію сітківки (ВПЕС); V – з ХНВ ІІ типу; VІ – з географічною атрофією (ГА).  Статистична обробка отриманих результатів проведена з використанням параметричних і непараметричних методів за допомогою пакету Statistica v 13.5.0.17.Результати. При ГА СФТХ зменшена відносно одновікових здорових осіб на 47,8%, у пацієнтів з друзами на 45,7% та ХНВ І типу – на 51,7% (р
Keywords: субфовеолярна товщина хоріоїдеї; вікова дегенерація макули; оптична когерентна томографія