Ультраструктурні особливості меланоми хоріоідеї після діод-лазерної (810 нм) транспупілярної термотерапії за розробленою методикою (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. При лікуванні меланом хоріоідеї (МХ) малих розмірів (проміненція до 3-4 мм) застосовується транспупілярна термотерапія (ТТТ) як монотерапія. Нами модифікована методика ТТТ, яка складається з проведення сеансу дії один раз на день, щодня, чотири дні поспіль.Мета. Вивчити ультраструктурні особливості лікувального патоморфозу після дії ТТТ за розробленою методикою на енуклейованих очах з МХ, що не підлягала органозберігаючому лікуванню. Матеріал і методи. Матеріал для електронно-мікроскопічного дослідження забирався з енуклейованих очей хворих на МХ, яка не підлягала органозберігаючому лікуванню (7 пацієнтів), що до операції одержували сеанси ТТТ (2 хворим – 1 сеанс, 2 – 2 сеанси, 1 – 3 сеанси і 2 – 4 сеанси) на офтальмокоагуляторі «Iridis Quantel medical» (Франція) у безперервному режимі опромінювання з використовуванням довжини хвилі 810 нм з поступовим підвищенням потужності дії від 200 до 1800 мВт. Матеріал фіксували в 2,5% розчині глютаральдегіду на фосфатному буфері при значенні рН = 7,4 з додатковою дофіксацією 1,0% розчином осмієвої кислоти при тому ж значенні рН буферного розчину. Потім зразки зневоднювались в спиртах східної концентрації. Просочення тканин та їх полімералізація проводились в суміші епоксидних смол епон-аралдит. Контрастування ультратонких зрізів відбувалось за методикою Reynolds. Зразки тканин вивчались та фотографувались в електронному мікроскопі ПЭМ-100-01.Результати. Проведені ультраструктурні дослідження МХ після ТТТ за розробленою методикою показали, що максимальні прояви лікувального патоморфозу виникають на четвертий день. Це стало підставою розробленої методики проведення ТТТ. Лікувальний патоморфоз в тканині меланоми після діод-лазерної (810 нм) дії проявляється сухим і вологим некрозом, який після одноразової дії виражений частково, а після щоденної дії чотири дні поспіль на глибині до 4,0 мм виникає повна деструкція пухлинних клітин. Це свідчить про те, що розроблена нами методика проведення ТТТ може використовуватися при МХ стадії Т1 малих розмірів (проміненція пухлини до 3,0 мм, протяжність основи до 12 мм).Висновок. Максимальні зміни в тканині меланоми хоріоідеї після ТТТ, за даними електронно-мікроскопічного дослідження, виникають на четвертий день щоденної однократної дії діодним лазером з довжиною хвилі 810 нм і проявляються сухим і вологим некрозом клітин пухлини.
Keywords: меланома хорiоїдеї; транспупiлярна дiод-лазерна термотерапія; електронна мікроскопія