Стабілізація глаукомного процесу після непроникаючої глибокої склеректомії із лазерною трабекулопластикою ab externo (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Непроникаюча глибока склеректомія (НГСЕ) є ефективною і безпечною операцією.Мета: вивчити вплив НГСЕ та НГСЕ з одномоментною лазерною трабекулопластикою (ЛТ)  ab externo на стабілізацію глаукомного процесу у хворих із первинною відкритокутовою глаукомою.Матеріал та методи. В першій групі (94 пацієнта, 94 ока) проведено НГСЕ із ЛТ ab externo.  В другій групі (80 хворих, 80 очей) проведено НГСЕ. Результати. В першій групі до операції ВОТ становив 27.1±2.2, через  рік після операції – 19,1±1,2  і через 2 роки – 19,8±2,6 мм рт.ст. Показники головних дефектів до операції становили -8,1±6,9, через рік після операції –  -8,5±6,9, через два роки – -8,9±7,0 dB. Товщина шару нервових волокон сітківки (ШНВС) до операції складала 65,3±16,5 нм. Через 1 і 2 роки після операції – 64,2±16,3 і 63,6±15,9 нм. У другій групі ВОТ до операції становив 26,9±2,0, через 1 рік - 20,6±1,5, через 2 роки – 21.5±1.2 мм рт.ст.  Середні значення MD до операції становили -8.8 ±7.6, через рік після операції – -9.2±7.6, через два роки – -9.7±7.4 dB. Товщина ШНВС до операції становила 67,1±14,9, а через 1 і 2 роки – 65,8±15,2 і 62,3±15,4 нм.Висновок. НГСЕ з ЛТ ab externo сповільнює прогресування глаукомної нейропатії.
Keywords: первинна відкритокутова глаукома; внутрішньоочний тиск; диск зорового нерва; непроникаюча глибока склеректомія; лазерна трабекулопластика; статична автоматична периметрія; оптична когерентна томографія