Ефективність нового пристрою для безконтактної діагностики чутливості рогівки при визначенні її нейротрофічного стану у хворих на цукровий діабет І типу та бактеріальний кератит (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета роботи: розробити новий пристрій для безконтактної діагностики чутливості рогівки та визначити його ефективність для оцінки нейротрофічного стану рогівки у хворих на цукровий діабет І типу та бактеріальний кератит.Матеріал та методи. Нами був розроблений новий пристрій для безконтактної діагностики чутливості рогівки та визначена його ефективність для оцінки нейротрофічного стану рогівки на основі даних обстеження 30 хворих на цукровий діабет І типу з бактеріальними кератитами та 30 здорових осіб. Результати. Було доведено, що дослідження чутливості рогівки за допомогою нового пристрою є неінвазивним, точним та відтворюваним. Використання низьких температур струменя повітря приводить до більшої точності при безконтактній альгезиметрії. Дослідження чутливості рогівки у дев’яти  визначених точках та розрахування середнього порогу чутливості дозволяє більш комплексно оцінити функціональний стан рогівки з урахуванням її периферії. Висновки. У хворих на цукровий діабет І типу з бактеріальним кератитом відмічається значне зниження чутливості рогівки. Розроблений нами пристрій для безконтактної діагностики чутливості рогівки є ефективним для діагностики нейротрофічного стану рогівки у хворих на цукровий діабет І типу та бактеріальний кератит.
Keywords: альгезиметр; пристрій для безконтактної діагностики чутливості рогівки; цукровий діабет; бактеріальний кератит