PPARG- залежні відмінності енергетичного субстрату у пацієнтів із різними стадіями діабетичної ретинопатії хворих на цукровий діабет ІІ типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
PPARγ, фізично взаємодіють із FABP, тому здатність FABP модулювати ліпідну сигналізацію може бути використана для розробки ліків, вдосконалення терапевтичних чи профілактичних засобів метаболічних захворювань, а також для контролю активності їхніх мішеней, таких як PPAR Мета: дослідити PPARG-залежні відмінності енергетичного субстрату у пацієнтів із різними стадіями діабетичної ретинопатії хворих на цукровий діабет ІІ типуМатеріал та методи. Дослідження охоплювало 101 хворого (101 око) із цукровим діабетом ІІ типу (ЦД ІІ), у яких за результатами офтальмологічного обстеження за шкалою ETDRS було виявлено різні стадії діабетичної ретинопатії (ДР). Контрольна група (КГ) включала 40 осіб без ЦД, які зіставні із пацієнтами за статтю, віком, індексом маси тіла. Поліморфізм гену визначали за допомогою ПЛР-реал тайм на автоматичному ампліфікаторі Gene Amp® PCR System 7500, вміст L-FABP визначали в сироватці крові методом ELISA Human L-FABP «Hycult Biotech».Висновки: у хворих на ЦД ІІ із різним PPARG-залежним фенотипом виявлене достовірне коливання вмісту жирних кислот (ЖК) у складі мембран еритроцитів. У носіїв дикого генотипу вміст арахідонової ЖК на початку розвитку ДР різко підвищувався в 1,4 рази (р
Keywords: діабетична ретинопатія; цукровий діабет ІІ типу; L-FABP; жирні кислоти; мембрана еритроцита; ліпідний обмін