Українська офтальмологія в іменах: др. Михайло Кос (1863-1930) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Стаття присвячена багатогранній постаті Михайла Коса – українського військового лікаря, офтальмолога, відомого громадського діяча. Авторами представлений творчий і життєвий шлях вченого, його науковий та публіцистичний доробок. Проаналізовано його наукові і науково-популярні праці у сфері офтальмології та поширенні знань про очні хвороби.Доробок М. Коса є дуже широким та різностороннім. Його праці потребують пильної уваги вчених-істориків та вчених-офтальмологів. Публікації лікаря у різні періоди його життя стосувалися як актуальних наукових офтальмологічних проблем, так і спроб поширення медичних знань, медичної просвіти українського населення та способів протидії і запобігання очним хворобам.Окрему нішу його наукових інтересів складають біографічні праці, присвячені видатним постатям у галузі медицини та, що особливо цікаво, гуманітарного права.Багатогранність особистості Михайла Коса проявилася у заснуванні та становленні Українського Лікарського Товариства, що об’єднувало лікарів-українців Східної Галичини.Варта уваги й військова кар’єра М. Коса. Більшу частину служби було присвячено австрійській армії, але в роки національно-державного відродження на західноукраїнських землях початку ХХ ст. дух патріота покликав його до розбудови та служіння Українській державі.Про визнання вченого-офтальмолога засвідчує обрання Коса членом Наукового товариства ім. Т. Шевченка.Науковий інтерес викликають його щоденники і записники часу Першої світової війни.
Keywords: вчений-офтальмолог; військовий лікар; лікарська практика; очні хвороби; симуляції; окуляри; катаракта; косоокість; вади зору