Модифікація глікому структурних компонентів рогівки при експериментальному гіпотиреозі за даними лектинової гістохімії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Останнім часом значну увагу дослідників привертають вуглеводні детермінанти клітинної поверхні та цитоплазматичних глікополімерів, котрі забезпечують їхнє взаєморозпізнавання, впливають на проліферацію, регуляцію росту та рух клітин, апоптоз. Cпецифічними інструментами дослідження вуглеводвмісних біополімерів, які в живих організмах представлені у вигляді глікопротеїнів, гліколіпідів і полісахаридів, є лектини. Мета – дослідити вплив експериментального гіпотиреозу на гістофізіологію та особливості глікому структурних компонентів рогівки. Матеріал та методи. Досліди проводили на 35 статевозрілих щурах самцях лінії Вістар масою 180 -240 г (10 контрольних і 25 дослідних). Експериментальний гіпотиреоз викликали щоденним згодовуванням з їжею  мерказолілу (5 мг/кг маси тіла) впродовж двох тижнів. Гістологічний матеріал (щитоподібні залози і очні яблука) фіксували у розчині Буена та 4 % нейтральному формаліні. Проводили гістологічні, загальногістохімічні та лектиногістохімічні дослідження. Панель лектинів: РNA, HPA, SNA, LABA, WGA, CNFA.Результати. За умов експериментального гіпотиреозу констатували морфологічні зміни –кератинізацію і локальне відшарування поверхневих шарів епітелію, набряк та інфільтрацію лімфоцитами тканин навколо розширених венозних синусів, локальне відшарування ендотелію передньої камери та редукцію рецепторів HPA та CNFA у передньому епітелії у поєднанні з посиленням їхнього експонування у кератоцитах та колагенових волокнах строми рогівки. Нагромадження останніх може впливати на процеси адгезії епітелію з базальною мембраною та прозорість рогівки, яка пов’язана з продукцією кератоцитами кристалінів та кератансульфату. Висновок. При експериментальному гіпотиреозі задокументовані морфологічні зміни та модифікація глікому структурних компонентів рогівки.
Keywords: експериментальний гіпотиреоз; щури; рогівка; гліком; лектинова гістохімія