Вплив курсового введення мелатоніну на морфофункціональні зміни в зоровому нерві експериментальних тварин із гіпопінеалізмом (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2023)
Актуальність. Розвиток атрофії зорового нерву (АЗН) можна очікувати при гіпопінеалізмі (ГП), який супроводжується дистрофічними змінами в сітківці.Метою є визначення впливу курсового введення гормону мелатоніну (М) на морфофункціональні зміни в зоровому нерві (ЗН) кролів, що перебувають в умовах тривалого цілодобового освітлення (ЦО) з формуванням ГП.Матеріал і методи. Проведене експериментальне дослідження в групах: 1) ГЦО – група з 32 кролів з функціональним ГП в умовах ЦО; 2) ГЦО+М - 29 кроликів в умовах ЦО безпосередньо перед виведенням з експерименту отримували курс ін'єкцій М протягом 14 діб. 3) Група контролю (ГК) - 23 інтактні тварини в умовах природної зміни дня та ночі. Залежно від терміну експерименту у кожній групі були виділені підгрупи: 1-2 міс., 3-5 міс., 8-12 міс., 18-19 міс., 26-28 міс. Концентрацію М в крові досліджували імуноферментним методом. Проводили комплексне морфологічне та морфометричне дослідження препаратів ЗН.Результати. Нічна концетрація М у крові тварин трималась в 6 разів нижчою, ніж контрольна. У тварин в умовах ЦО реєструються до 12 місяців дисциркуляторні розлади у ЗН. Демієлінізація в ЗН була зафіксована з 3-5 місяця експерименту. Перебування тварин в умовах ЦО до 28 місяців супроводжується розвитком склеротичних та атрофічних процесів в ЗН. Морфометрично у підгрупах ГЦО26-28 та ГЦО+М26-28 достовірно зменшуються показники середньої відносної площі судин (2,01±0,15 та 1,93±0,15%), порівняно з ГК26-28 (3,20±0,13%, р
Keywords: зоровий нерв; атрофія зорового нерву; цілодобове освітлення; гіпопинеалізм; мелатонін; морфофункціональні зміни