Хвороба Куссмауля-Мейєра (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальность. Хвороба Куссмауля-Мейєра (синоніми: нодозний периартеріїт, вузликовий периартеріїт) –  системне захворювання, з деструктивно-проліферативними змінами стінки артерій, переважно м'язового типу та судин дрібного калібру.Мета. Опис очних проявів хвороби Куссмауля-Мейєра на прикладі клінічного випадку.Матеріал і методи. Візометрія, тонометрія, повне офтальмологічне обстеження, дуплексне сканування судин голови та шиї, магніто-резонансна томографія (МРТ) головного мозку.Результати та висновок. Приведений клінічний приклад показує особливості перебігу хвороби Куссмауля-Мейєра та висвітлює тактику офтальмолога  у таких хворих.З’ясовано, що хвороба Куссмауля-Мейєра має рецидивуючий перебіг з тривалим періодом ремісії (11 років) і сприятливий прогноз зорових функцій.
Keywords: хвороба Куссмауля-Мейєра; аортоартеріїт