Вивчення антимікробної активності сучасних антисептиків та їх токсичного впливу на епітелій рогівки (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Незважаючи на поширення антибіотикорезистентності серед збудників інфекційних процесів, антисептики не втрачають своєї ефективності. Актуальним залишається розширення знань щодо впливу антисептиків на макроорганізм.Мета – вивчення антимікробної ефективності сучасних антисептиків групи четвертинних амонієвих сполук декаметоксину (офтальмодек, ОД) і мірамістину (окомістин, ОМ), які використовуються в офтальмологічній практиці, їх впливу на фрагментацію ДНК та клітинний цикл переднього епітелію рогівки (ПЕР) у щурів.Матеріал і методи. Виконано порівняльне мікробіологічне дослідження антимікробної ефективності ОД і ОМ (методом послідовних двократних серійних розведень) та цитометричне вивчення їх впливу на процеси апоптозу та проліферації клітин ПЕР (методом проточної цитометрії в експерименті).Результати. Доведено перевагу антимікробної ефективності ОД над ОМ щодо широкого спектру збудників (р0,05). ОМ спричинив пригнічення синтезу ДНК в клітинах ПЕР (в 1,4 рази, p
Keywords: офтальмодек; окомістин; рогівка; апоптоз; цитотоксичність; інфекція; антисептики