Комплексна оцінка якісного складу сльозної плівки у людей молодого віку (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Вивчення якісного стану слізної плівки в молодих пацієнтів, які є найбільш активними користувачами цифровими пристроями, викликає надзвичайний інтерес у клінічній практиці.Мета. Вивчити якісні характеристики слізної плівки ока у людей молодого віку.Матеріал та методи. Нами було обстежено 243 особи (486 очей) у віці від 18 до 30 років, у середньому (23±0,56). Усім пацієнтам визначали Ocular Surface Disease Index, виконували тест Ширмера ІІ та тест LIPCOF.  Також проводили інтерферометрію, вимір слізного меніску та визначення неінвазивного часу розриву слізної плівки на апараті SBM ICP Tearscope (Італія) та iPad Pro (США).Результати. В обстежених 18-30 років встановлено ознаки погіршення якості слізної плівки, що характеризувалися позитивною кореляцією між даними інтерферометрії та тестів визначення сльозопродукції. Низька ймовірність наявності ознак і симптомів хвороби сухого ока (І категорія) була виявлена у 35% (168 очей) обстеженої молоді, помірна ймовірність (ІІ категорія) – у 31% (152 ока), висока (ІІІ категорія) –  у 13% (65 очей). Висновки. Хвороба сухого ока є поширеним хронічним захворюванням, що вражає очну поверхню у 38-64% молодих людей. Встановлено зниження товщини ліпідного шару слізної плівки до 15 та 30-80 нм в 64% випадків, зменшення висоти слізного меніска в 42% випадків, скорочення часу розриву слізної плівки в 57% випадків.  Визначено можливість розрахунку ймовірності розвитку хвороби сухого ока в 79% випадків.
Keywords: інтерферометрія; товщина ліпідного шару; слізний меніск; неінвазивний час розриву слізної плівки