Клініко-діагностичне значення порушень електролітного обміну у дітей з набутою міопією (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Визначення біохімічних особливостей організму при міопії з сполучнотканинною дисплазією (СНДСТ) залишається актуальним питанням в практичній роботі окуліста.Мета. Оцінити клініко-діагностичне значення порушень електролітного обміну у дітей з набутою міопією.Методи. І групу спостереження склали 30 дітей з міопією слабкого ступеня та СНДСТ; ІІ групу – 30 дітей з міопією слабкого ступеня та без СНДСТ; ІІІ групу (контрольну) – 30 дітей без офтальмологічної патології. Оцінку електролітного балансу здійснювали за показниками рівня іонів магнію (Mg++), кальцію (Ca++), натрію (Na+), калію (K+) та хлоридів (Cl-) у добовій сечі. Результати. У дітей І групи виявлено статистично значуще зниження у добовій сечі показників магнію в середньому в 2 рази, кальцію в 1,7 рази у порівнянні з пацієнтами ІІ групи, а також у 2,1 та 1,9 рази, відповідно, у порівнянні з контрольною групою (р
Keywords: міопія; сполучнотканинна дисплазія; діагностика; електроліти; сеча; діти