Визначення рівня фактору росту ендотелію судин в сироватці крові дітей групи ризику з розвитку ретинопатії недоношених (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. В основі розвитку ретинопатії недоношених (РН) лежить надмірний розвиток неповноцінних судин сітківки ока, тому зміна рівня фактору росту ендотелію судин (ФРЕС) в судинному руслі дитини може використовуватися для прогнозування перебігу РН.Мета. Визначити рівень ФРЕС в сироватці крові дітей групи ризику з розвитку РН та оцінити його зміни в динаміці.Матеріал та методи. Було досліджено 23 недоношених дитини на предмет РН. Для визначення рівня ФРЕС дворазово було відібрано по 1 мл крові, задля отримання по 0,5 мл сироватки. Сироватку заморожували при температурі – 20° C. Рівень ФРЕС визначали методом імуно-ферментного твердофазного аналізу. Для роботи було використано тест-систему Human VEGF-A ELISA Kit виробництва Ray Biotech, inc, U.S.A. Новонароджених було розподілено на дві групи, у яких спостерігалося прогресування РН або відсутність позитивної динаміки (група 1) та у яких спостерігався регрес захворювання (група 2). Задля порівняння груп використані критерій Стьюдента або критерій W-Вілкоксона.Результати. При порівнянні показників рівня ФРЕС, ваги при народженні, строку гестації в сироватці крові при першому та другому скринінгових обстеженнях статистично значущої відмінністі між двома групами не було винайдено (p
Keywords: ретинопатія недоношених; фактор росту ендотелію судин