Прогнозування ризику діабетичного макулярного набряку при діабетичній ретинопатії у хворих на цукровий діабет 2 типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Раніше нами було встановлено значення протромбогенного фенотипу тромбоцитів (Тц) як чинника розвитку діабетичної макулопатії (ДМП) та діабетичного макулярного набряку (ДМН) у хворих на діабетичну ретинопатію (ДР) при цукровому діабеті 2 типу (ЦД2).Мета – прогнозування ризику ДМН при ДР у хворих на ЦД2 на основі аналізу дисфункції Тц.Матеріал та методи. Дослідження включало 90 пацієнтів (92 ока) із ЦД2 з початковою (n=18), помірною та важкою непроліферативною (n=43) та проліферативною ДР (n=31). Застосовували агоністи агрегації Тц: аденозиндіфосфат (АДФ), ангіотензин 2 (Анг-2); фактор активації Тц (ФАТ) і колаген (Sigma, США). Оцінку агрегації Тц проводили турбидиметричним методом на аналізаторі ChronoLog (США). Для виявлення сукупності факторних ознак ризику ДМН використовували методи побудови логістичних моделей регресії та нейронних мереж.Результати. Встановлено, що ризик ДМН зростав при підвищенні рівня агрегації Тц, індукованої адреналіном (p=0,03), ФАТ (p=0,02) та знижувався при підвищенні агрегації Тц, індукованої колагеном (p=0,046). Виявлено тенденцію до зростання ризику ДМН при збільшенні рівня агрегації Тц, індукованої ангіотензином-2. Нейромережевий аналіз виявив нелінійний зв’язок ризику ДМН з трьома факторними ознаками: рівнями агрегації Тц, індукованої ангіотензином-2, ФАТ та колагеном. На цьому наборі ознак побудовано нейромережеву модель прогнозування ДМН з чутливістю 77,1% і специфічністю 78,1%.
Keywords: діабетичний макулярний набряк; цукровий діабет 2 типу; дисфункція тромбоцитів; математичні моделі прогнозування