До питання селенодефіциту у пацієнтів з хворобою Грейвса, ускладненою аутоімунною офтальмопатією (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальность. В науковій літературі активно обговорюється питання ролі селенодефіциту в розвитку тиреоїдасоційованої аутоімунної офтальмопатії (АО). На сьогодні, це питання в Україні залишається дискусійним через відсутність даних щодо наявності селенодефіциту в країні та даних про рівні селену (Se) в крові у пацієнтів з хворобою Грейвса (ХГ), ускладненою АО.Мета. Дослідження рівня селену в крові пацієнтів з хворобою Грейвса, ускладненою аутоіммунною офтальмопатією.Матеріал і методи. Досліджувались рівні Se в крові у 57 пацієнтів з хворобою Грейвса, з яких 44 пацієнта мали аутоімунну офтальмопатію. При аналізі стану аутоімунної офтальмопатії по NOSPECS 2-б клас змін спостерігався у 16 хворих, 3-а та 3-б клас – у 19 хворих, та 4-а клас – у 9 хворих. Всі пацієнти отримували антитиреоїдну терапію і знаходились в стані еутиреозу (середній рівень ТТГ по групі в цілому становив 1,36±0,4 мОд/л при референтних значеннях 0,4–4,0 мОд/л). Визначення Se проводилось  флуорометричним методом (на спектрофлуориметрі Hitachi MPF-4).  При аналізі вмісту Se в крові обстежених хворих за нормальні значення приймались рівні в межах діапазону 75-120 мкг/л, помірним дефіцитом вважалось значення в межах 50-75 мкг/л, а рівень 0,05). Таким чином можливо припустити, що дефіцит Se не є значущим чинником у розвитку АО при хворобі Грейвса. 3. Враховуючи той факт, що у 34% пацієнтів з хворобою Грейвса та АО дефіцит Se був відсутній, призначення селеновмісних препаратів хворим з АО недоцільне без індивідуального контролю рівня Se.
Keywords: хвороба Грейвса; аутоімунна офтальмопатія; селен