Значення нейрогуморальної дисфункції в патогенезі травматичної оптичної невропатії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Зміни нейрогуморальних властивостей гіпоталамусу внаслідок травматичної оптичної невропатії (ТОН) не відомі. Мета: вивчити роль нейрогуморальної дисфункції в патогенезі травматичної оптичної невропатії. Матеріал та методи. В експерименті відтворено травматичне пошкодження орбітальної частини правого зорового нерва у 30 статевозрілих кроликів. Для контролю здійснено аналіз аналогічних структур у 30 інтактних тварин. Електронну мікроскопію напівтонких і ультратонких зрізів та морфометрію краніальної частини правого зорового нерва та супрахіазмального ядра гіпоталамусу здійснювали через місяць після травми. Результати. Встановлено, що травматичне пошкодження орбітальної частини зорового нерва викликає реактивний набряк і деструктивні зміни його краніальної частини і супрахіазмального ядра гіпоталамусу. Зменшення об’ємної щільності нейросекреторних гранул і збільшення кількості пікноморфних клітин, які знаходяться на останній стадії розвитку, знижують продукцію кортикостероїдів, що в свою чергу, сприяє запальним реактивним пошкодженням зорового нерва. Висновок. Нейрогуморальна дисфункція є важливим механізмом патогенезу травматичної оптичної невропатії, а її корекція повинна мати позитивні наслідки для лікування.
Keywords: травматична оптична невропатія; нейрогуморальна дисфункція; супрахіазмальне ядро гіпоталамусу; нейросекреторні гранули