Оцінка змін морфології та стану мікросудинного русла сітківки у пацієнтів з ексудативною формою вікової макулярної дегенерації за допомогою оптичної когерентної томографії-ангіографії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Оптична когерентна томографія-ангіографія (ОКТ-А) дозволяє отримати кількісні дані про стан мікроциркуляторного русла, такі як щільність судинного сплетення, а також площа фовеальної аваскулярної зони (ФАЗ). Мета дослідження – оцінити особливості морфологічних змін та показників стану мікросудинного русла сітківки за допомогою ОКТ-А у хворих з ексудативною формою вікової макулярної дегенерації.Матеріал та методи. Досліджено 47 пацієнтів з ексудативною формою ВМД (51 око), та 13 здорових осіб (22 ока), які склали контрольну групу. Проведено дослідження кількісних показників ОКТ-А (площа ФАЗ у поверхневому та глибокому сплетеннях, щільність судин, товщина сітківки). Відповідно до розрахунку співвідношення площ ФАЗ поверхневого та глибокого сплетень, пацієнтів розподілено на три групи: I група – менше 0,6 (15 очей), II група – 0,6-0,8 (17 очей), III група – більше 0,8 (19 очей). Результати. Спостерігалось збільшення площі ФАЗ глибокого сплетення у пацієнтів усіх трьох груп. Виявлено достовірне збільшення площі ФАЗ поверхневого сплетення у III групі. Виявлено, що у пацієнтів I групи спостерігається переважно набряк сітківки при мінімальних порушеннях стану мікроциркуляторного русла. Група II також характеризується збільшенням товщини сітківки, але це супроводжується помірним зниженням щільності судинного сплетення. У III групі спостерігалось значне зменшення щільності судин поверхневого сплетення та водночас незначна зміна показників товщини сітківки.Висновки. ОКТ-А дозволяє провести оцінку змін морфології та стан мікроциркуляторного русла сітківки, визначити площу ФАЗ  та щільність судин у хворих на ексудативну форму ВМД.
Keywords: оптична когерентна томографія-ангіографія; вікова макулярна дегенерація; фовеальна аваскулярна зона; щільність судин