Спектроскопічний аналіз внутрішньоочної рідини пацієнтів з катарактою і глаукомою, асоційованою з псевдоексфоліативним синдромом (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Псевдоексфоліативний синдром є фактором ризику розвитку відкритокутової глаукоми. Основним чинником підвищення ВОТ є порушення циркуляції внутрішньоочної рідини, що відображається в її хімічному складі і на її фізичних властивостях – швидкості руху і в’язкості. Метою дослідження є оцінити параметри переднього відрізку ока а також кількість білка внутрішньоочної рідини у пацієнтів з псевдоексфоліативним синдромом (ПЕС) і порівняти ці дані з даними хворих з відкритокутовою глаукомою і катарактою без ПЕС. Матеріали і методи. Проведено дослідження параметрів переднього відрізку ока (глибини передньої камери, розміру кришталика) та кількісного складу білка за даними спектроскопії внутрішньоочної рідини, отриманої інтраопераційно при заміні кришталика, у пацієнтів з псевдоксфоліативним синдромом. Ці дані ми порівняли з відповідними  даними пацієнтів з відкритокутовою глаукомою і катарактою без ПЕС. Результати. Зафіксовано симетричні зміни параметрів переднього відрізку ока і білкового складу рідини у пацієнтів з ПЕС і пацієнтів з глаукомою на відміну від хворих катарактою без ПЕС. Висновки. Отримані нами результати свідчать про необхідність раннього хірургічного видалення катаракти у пацієнтів з ПЕС задля запобігання розвитку відкритокутої глаукоми.
Keywords: відкритокутова глаукома; псевдоексфоліативний синдром; глибина передньої камери ока; розмір кришталика; спектроскопія внутрішньоочної рідини