Нейроофтальмологічні аспекти захворювань хіазмально-селярної локалізації (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
В статті розглянуто причини виникнення хіазмального синдрому, патогенез, основні клінічні прояви, особливості класифікації, методів діагностики, перебігу у хворих з різними захворюваннями хіазмально-селярної ділянки (аденома гіпофізу, краніофарингіома, менінгіома пагорбка турецького сідла, аневризми судин основи черепу). Основними нейроофтальмологічними симптомами є зниження гостроти зору, зміни полів зору за бітемпоральним типом та розвиток низхідної атрофії зорових нервів. Важливим є визначення саме ранніх офтальмологічних симптомів захворювання для надання своєчасної нейрохірургічної допомоги.
Keywords: хіазма; гострота зору; поле зору; зоровий нерв