Особливості нейроофтальмологічної симптоматики при гіпофізарній апоплексії (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Проаналізовані особливості нейроофтальмологічної симптоматики у хворих на гіпофізарну апоплексію (ГА). Порушення кровообігу в аденомі гіпофізу (АГ) спричиняє атиповий клінічний перебіг захворювання, що ускладнює встановлення раннього діагнозу та надання медичної допомоги. Нейроофтальмологічні прояви захворювання включають зниження гостроти зору, дефекти поля зору та окорухові порушення. Зниження гостроти зору може носити характер одно- або двобічної сліпоти, що обумовлює актуальність даного питання. Мета дослідження. Проаналізувати особливості нейроофтальмологічної симптоматики у хворих на гіпофізарну апоплексію.Матеріал і методи. Під спостереженням знаходились 90 хворих на ГА в ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова НАМН України» в період з 2014 по 2017 рр. До основної групи включено 44 хворих (88 очей) зі зниженням гостроти зору та/або дефектами поля зору. Проведено комплексне клініко-неврологічне, нейроофтальмологічне, отоневрологічне дослідження, що включало нейровізуалізуючі обстеженняРезультати. ГА з гострим перебігом (54,5% хворих) характеризується раптовим виникненням хіазмального синдрому, який переважно носить симетричний характер (50% хворих), проявляється початковим та помірним зниженням гостроти зору (39,6% очей) та світлочутливості (60% очей), відсутністю офтальмоскопічних змін, частковою бітемпоральною геміанопсією та окоруховими порушеннями. Відновлення гостроти зору та поля зору в результаті хірургічного лікування спостерігалося на 27 (56,3%) очах. ГА з підгострим початком захворювання (45,5% хворих) характеризується поступовим розвитком хіазмального синдрому, з епізодом раптового погіршення зорових функцій, переважає важке та вкрай важке зниження гостроти зору (65% очей) і світлочутливості (67,5% очей), розвиток первинної нисхідної атрофії зорових нервів (70% очей). Хірургічне лікування призводить до покращення зорових функцій (65% очей), однак повне відновлення відбувається рідше (23% очей), спостерігаються стійке зниження гостроти зору та дефекти поля зору.Висновки. Одна з причин раптової втрати зору при нейрохірургічній патології – гіпофізарна апоплексія. Встановлено, що в результаті ранньої діагностики та хірургічного лікування в гострому періоді відбувається стабілізація або покращення гостроти зору з 0,54±0,05 до 0,81±0,03 (p
Keywords: аденома гіпофіза; гіпофізарна апоплексія; хіазмальний синдром; атрофія зорового нерва