Короткострокова ефективність органозберігаючого лікування меланом хоріоідеї стадій Т1-4 середніх і великих розмірів в Україні за локальним контролем пухлини на очному дні (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити ефективність органозберігаючого лікування меланоми хоріоїдеї (МХ) стадій Т1-4 середніх та великих розмірів за розробленою методикою, що передбачає комбінацію транспупілярної термотерапії (ТТТ) і брахітерапії з радіонуклідами стронцій-90 / ітрій-90, за результатами локального контролю пухлини на очному дні.Матеріал та методи. Проведено ретроспективне когортне дослідження, у межах якого проаналізовано локальні результати лікування 283 пацієнтів із МХ, які проходили терапію в ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» у період із 2007 по 2024 роки. Середній вік пацієнтів становив 54,2 ±12,4 років. Серед обстежених було 125 чоловіків (44,2 %) та 158 жінок (55,8 %). Результати лікування оцінювали як позитивні у разі повного або часткового регресу пухлини, а також стабілізації пухлинного процесу. Негативний результат фіксувався за наявності продовженого росту пухлини, рецидиву (ріст пухлини з рубця) або екстрабульбарного росту. Оцінювання результатів проводили через один рік після початку лікування.Результати. Через рік після проведеного лікування позитивний локальний результат спостерігався у 274 (96,8 %) пацієнтів. Зокрема повний регрес МХ відзначено у 86 (31,4 % із 274 і 30,4 % із 283) пацієнтів, частковий регрес – у 165 (60,3% і 58,3% відповідно) та регрес із подальшою стабілізацією розмірів пухлини – у 23 (8,4% і 8,1% відповідно) пацієнтів. Негативний локальний результат у вигляді продовженого росту меланоми виявлено у 9 (3,2%) пацієнтів, що завершилося енуклеацією очного яблука.Висновок. Ефективніший локальний результат після органозберігаючого лікування МХ комбінацією ТТТ і брахітерапією з радіонуклідами стронцій-90/ітрій-90 за розробленою методикою можна очікувати у пацієнтів із МХ стадій Т1 (вистояння – 3,1-6,0 мм, діаметр – 3,1-9,0 мм), Т2 (вистояння – 3,1-9,0 мм, діаметр – 3,1-15,0 мм) і Т3 з категоріями розмірів пухлини 4 (вистояння – 3,1-6,0 мм, діаметр – 15,1-18,0 мм) та 5 (вистояння – 6,1-9,0 мм, діаметр –12,1-18,0 мм).
Keywords: меланома; меланома хоріоідеї; лазерне лікування; офтальмологія; онкологія; іонізуюче випромінювання; променева терапія