Клінічний випадок лікування алергічного блефариту, спричиненого косметичною процедурою (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
У XXI столітті естетична косметологія набуває дедалі більшої популярності, пропонуючи широкий спектр процедур, орієнтованих на швидке вдосконалення зовнішності без хірургічного втручання. Проте, поряд із зростанням попиту збільшується і кількість ускладнень, що супроводжують ці маніпуляції, зокрема офтальмологічних. До таких належать алергічні, механічні та хімічні ураження після нарощування вій, фарбування, перманентного макіяжу, мікроблейдингу, лазерної епіляції та татуювань у ділянці очей. Окремої уваги заслуговує процедура ламінування вій та брів, яка передбачає використання хімічно активних речовин – зокрема тіогліколевої кислоти, яка може спричиняти запалення, алергії, сухість очей, опіки та навіть аутоімуноподібні реакції. У статті представлено клінічний випадок пацієнтки з алергічним блефаритом та синдромом сухого ока після першого сеансу ламінування брів. Завдяки своєчасній діагностиці та адекватній терапії із застосуванням ліпосомального спрею з Perilla frutescens та гіалуронатом натрію було досягнуто повного одужання. Описаний випадок підкреслює необхідність підвищення обізнаності серед косметологів та пацієнтів щодо можливих ризиків, важливість скринінгу на алергію, дотримання технології виконання та створення чітких протоколів післяпроцедурного догляду.
Keywords: ламінування брів та вій; 25-гидроксикальциферол; 3-діоксигеназа; офтальмологічні ускладнення у косметології