Ризик погіршення зорових функцій у хворих на вторинну неоваскулярну глаукому з синехіальним закриттям іридокорнеального кута після діодної транссклеральної циклофотокоагуляції (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Оцінити ризик погіршення зорових функцій у хворих на вторинну неоваскулярну глаукому (НВГ) на фоні діабетичної ретинопатії (ДРП) та оклюзії вен сітківки (ОВС) в довгостроковому періоді після діодної транссклеральної циклофотокоагуляції (ТСК ЦФК), яка була виконана в різні терміни від синехіального закриття іридокорнеального кута.Матеріал та методи. В дослідженні спостерігалося 209 пацієнтів (209 очей), хворих на вторинну НВГ внаслідок ДРП та ОВС. У всіх пацієнтів НВГ супроводжувалась активною неоваскуляризацією та різними термінами закриття іридокорнеального кута. ВОТ склав 36,0 (33; 40). МКГЗ становила 0,03 (0,02; 0,06). Передопераційно панретинальна лазерна коагуляція (ПРЛК) сітківки та антиангіогенна терапія були проведені у 38% хворих. Всім проводилася модифікована діодна ТСК ЦФК. Успіх лікування (група з покращенням/без змін) визначався через 12 місяців спостереження при досягненні післяопераційного ВОТ ≤ 21 мм рт. ст. та збереженні/покращенні МКГЗ, стабілізації/зниженні порогу електричної чутливості зорового нерва за фосфеном (ПЕЧф), а також відсутності очного болю. Результати. Через 12 місяців у 146 (70%) пацієнтів було визначено покращення/стабілізація МКГЗ до 0,06 (0,03; 0,1) p
Keywords: сітківка; цукровий діабет 2 тип; оклюзія вен сітківки; неоваскулярна глаукома; іридокорнеальний кут; транссклеральна циклофотокоагуляція