Зорові викликані потенціали в діагностиці оптичних нейропатій: огляд літератури (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Цей огляд наукових праць присвячено аналізу можливостей застосування зорових викликаних потенціалів (VEP) як функціонального методу діагностики в контексті оптичних нейропатій. Систематизація існуючих даних щодо використання різних видів VEP (патерн-реверсивних, патерн-онсет/офсет, флеш- та хроматичних) для об'єктивної оцінки стану зорового шляху при запальних, демієлінізуючих, ішемічних, токсичних, компресійних та травматичних ураженнях зорового нерва. В огляді представлено характерні зміни параметрів VEP (латентності, амплітуди, морфології) для кожної з розглянутих патологій, а також їхнє співвідношення з клінічними проявами та даними інших нейроофтальмологічних методів дослідження, таких як периметрія та оптична когерентна томографія. Стаття підкреслює діагностичну та диференційно-діагностичну цінність VEP, особливо у складних клінічних випадках та для об'єктивізації функціональних порушень зору.
Keywords: зоровий нерв; гостра оптична нейропатія; електрофізіологія; зорові викликані потенціали; VEP