Особливості біоелектричної активності сітківки парного ока у хворих на регматогенне відшарування сітківки, асоційоване з відшаруванням судинної оболонки (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Визначити за даними ганц-фельд електроретинографії (ЕРГ) особливості біоелектричної активності сітківки на парному оці хворих на неускладнене регматогенне відшарування сітківки (РВС) та РВС, асоційоване з відшаруванням судинної оболонки (РВС+ВСО).Матеріал та методи. Обстежено 52 парних ока пацієнтів через три місяці після хірургічного лікування РВС: 32 ока з неускладненим РВС та 20 очей з РВС+ВСО. Контрольну групу склали 14 осіб (28 очей). Усі пацієнти мали міопію середнього або високого ступеня. Проведено офтальмологічне обстеження і повнопольову ЕРГ відповідно до стандартів ISCEV. Результати. На амплітуду хвилі «b» скотопічної 0,01 ЕРГ впливали фактор ступеню міопії (F=3,83, р=0,01) та фактор наявності ВСО на хворому оці (F=5,0 р=0,03). На амплітуду хвилі «b» скотопічної комбінованої 3 ЕРГ впливали фактор ступеню міопії (F=4,65 р=0,012) та фактор наявності на хворому оці ВСО (F=9,18 р=0,005). У групі РВС+ВСО фотопічна ЕРГ (активність центральної сітківки) показала подовження часу хвилі «а» на 14% (р=0,005), хвилі «b» на 12,3% (р
Keywords: сітківка; судинна оболонка; відшарування сітківки; відшарування судинної оболонки; електроретинографія; патологічна міопія; дегенерація сітківки