Застійні диски зорових нервів. Нейроофтальмологічні та нейрохірургічні аспекти (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Застійні диски зорових нервів (ЗДЗН) — незапальний набряк зорових нервів, обумовлений підйомом внутрішньочерепного тиску. До розвитку ЗДЗН призводять новоутворення головного мозку, гідроцефалія, черепно-мозкова травма та інші захворювання центральної нервової системи. Діагностика базується на офтальмоскопічній картині та даних нейровізуалізуючих досліджень. Диференційний діагноз проводиться з псевдозастоєм, а також запальними та судинними захворюваннями зорового нерва. Лікування направлене на зниження внутрішньочерепного тиску.
Keywords: зоровий нерв; застійний диск зорового нерва; внутрішньочерепна гіпертензія