Зв’язок температури поверхні ока з клінічною картиною у кроликів з модельованим неінфекційним переднім та середнім увеїтом (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. На сьогоднішній день край важливим завданням є розробка об'єктивних методів оцінки внутрішньоочного запалення. Мета. Вивчити у кроликів з модельованим неінфекційним переднім та середнім увеїтом зв’язок температури поверхні ока в проекції циліарного тіла з клінічними проявами увеїту. Матеріал і методи. Проведено вимірювання температури поверхні очей в проекції плоскої частини циліарного тіла на 17 кроликах породи «шиншила» з модельованим неінфекційним переднім та середнім увеїтом.Результати. Клінічні ознаки увеїту, які характеризують ступінь активності запального процесу, найбільш виражені на першу добу моделювання неінфекційного переднього та середнього увеїту в оці кролика, та поступово регресують і вже не відзначаються к 19 дню спостережень. Встановлений слабкий кореляційний зв'язок (r = 0,32; р = 0,0001) між температурою поверхні очей (в проекції циліарного тіла) кроликів з модельованим неінфекційним переднім та середнім увеїтом і зваженою сумою балів, що характеризують клінічну картину увеїта, на всі терміни спостереження. Різниця температур між хворими та інтактними очами кореляційно пов'язана зі зваженою сумою балів клінічної оцінки ступеню активності експериментального увеїту. Так, на першу добу розвитку увеїту встановлено сильний кореляційний зв'язок (r=0,73; p=0,008), у наступні дні він слабшає і з 8 дня стає не значущим (r=0,4; р=0,19). Різниця температур між хворими і парними очами не дає об'єктивної картини температурної відповіді очей на експериментальний увеїт у зв’язку із наявністю вегетативної температурної реакції парного ока кролика. Тому в розрахунках треба враховувати цю вегетативну реакцію та проводити порівняння відносно референтних значень інтактних очей, а не парного ока.
Keywords: увеїт; об’єктивізація оцінки запалення; температура поверхні ока; термоелектричній пристрій