Вміст фактора некрозу пухлини-альфа та інтерлейкіна-1-бета у пацієнтів з витонченням шару перипапілярних нервових волокон при увеїті, ускладненому запаленням зорового нерва (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Метою роботи було вивчення вмісту фактора некрозу пухлини-альфа (ФНП-α) та інтерлейкіна-1-бета (IЛ-1β) у пацієнтів з витонченням шару перипапілярних нервових волокон при увеїті, ускладненому запаленням зорового нерва. Матеріал і методи. Проведено обстеження і лікування 132 пацієнтів. ФНП-α та IЛ-1β визначалися в сироватці крові імуноферментним методом. Результати. Було встановлено, що вміст ФНП-α у пацієнтів, у яких формувалося витончення шару перипапілярних нервових волокон в результаті увеїту, ускладненого запаленням зорового нерва, був більш ніж у 1,5 рази вище (p0,05), ніж у пацієнтів з нормальною товщиною шару перипапілярних нервових волокон. Висновки. Встановлено, що у хворих зі зменшенням товщини шару перипапілярних нервових волокон в результаті увеїту, ускладненого запаленням зорового нерва, в активній стадії захворювання визначається достовірне підвищення вмісту ФНП-α в сироватці крові і тенденція до підвищення вмісту IЛ-1β, в порівнянні з пацієнтами з нормальною товщиною шару перипапілярних нервових волокон. Проведенi дослiдження можуть бути обґрунтуванням застосування бiологiчної терапiї в лiкуваннi пацієнтів з увеїтами, ускладненими запаленням зорового нерва.
Keywords: увеїт; ускладнений запаленням зорового нерва; фактор некрозу пухлини-альфа; інтерлейкін-1-бета