Результати ретинотомії у разі відшарування сітківки з вираженою проліферативною вітреоретинопатією (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Покази до ретинотомії, техніка операції та її ефективність залишаються предметом дальших досліджень і дискусії.Мета роботи. Вивчити ефективність релаксуючої циркумферентної і радіальної ретинотомій у разі відшарування сітківки з вираженою проліферативною вітреоретинопатією.Матеріал і методи. Дослідження проведено на 27 хворих (27 очей) з відшаруванням сітківки і проліферативною вітреоретинопатією. Ретинотомія до 90 º проведена в 11 випадках (40%), до 180 º – в 8 випадках (30%), до 270 º – в 4 випадках (15%) і 360 º – в 4 випадках (15%). Додаткова радіальна ретинотомія проведена в 5 випадках (19%). Ретинотомія з одномоментною хоріоїдектомією проведена в 2 випадках.Результати. Прилягання сітківки після першої операції з ретинотомією досягнуто в 20 очах з 27 (74%). Прилягання сітківки після повторних операцій досягнуто в 5 очах з 27 ( 19%). Анатомічного результату після виведення силікону досягнуто  в 15 випадках (56%).  Силікон на час аналізу результатів не виведено в 12 випадках (44%). В результаті проведених операцій повного прилягання сітківки досягнуто в 25 очах (93%), часткового прилягання – в 2 очах (7%). Висновки. У разі відшарування сітківки з її вкороченням необхідно проводити ретинотомію. Колова і радіальна ретинотомії забезпечують порівняно високий анатомічний результат операції.
Keywords: відшарування сітківки; проліферативна вітреоретинопатія; закрита вітректомія; ретинотомія; прилягання сітківки