Ефективність факоемульсифікації у комбінації з гоніосинехіолізисом в лікуванні первинної закритокутової глаукоми (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. На даний час не існує єдиної тактики хірургічного лікування первинної закритокутової глаукоми (ПЗКГ). Мета. Вивчити клінічну ефективність і гіпотензивний ефект факоемульсифікації катаракти (ФЕК) у комбінації з гоніосинехіолізисом (ГСЛ) в лікуванні ПЗКГ.Матеріал та методи. Було прооперовано 9 пацієнтів (9 очей) з хронічною закритокутовою глаукомою, середній вік котрих становив 63,4±9,6 років. 8 хворим (8 очей) проведена операція ФЕК + ГСЛ, 1 хворому (1 око) послідовно проведені ФЕК і, пізніше, – ГСЛ. Показом до операції була некомпенсація внутрішньоочного тиску (ВОТ) (ВОТ > 22 мм рт.ст. на максимально переносимій гіпотензивній терапії) і синехіальний блок кута передньої камери. Результати. ГСЛ проводився з використанням гоніоскопу Морі, що дозволило провести  роз’єднання гоніосинехій у всіх квадрантах. Рівень ВОТ до операції становив 26,33±3,6 мм рт.ст., на 7 день після операції – 18,44±0,88, на 30 день – 18,44±1,13 і на 90 день – 18,11±1,05 мм рт.ст. Гострота зору підвищилась від 0,09±0,05 до 0,35±0,2. Кількість гіпотензивних препаратів, які використовували пацієнти до операції, становила 2,8±0,92, після операції – 0,77±0,83.Висновки. Комбінована операція ФЕК із ГСЛ має виражений гіпотензивний ефект. Інтраопераційна візуалізація кута передньої камери, роз’єднання гоніосинехій у всіх квадрантах дозволяє підвищити ефективність операції ГСЛ.
Keywords: первинна закритокутова глаукома; факоемульсифікація катаракти; гоніосинехіолізис; внутрішньоочний тиск