Результати прискореного крослінкінгу колагену рогівки при прогресуючому кератоконусі II-III стадії (2-х річний аналіз) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. В останні десятиріччя для лікування кератоконуса  2-3 стадії застосовують крослінкінг, або перехресне зшивання колагену рогівки (UltraViolet–Crosslinking – UV-X), оснований на процесах фотополімеризації колагену рогівки. В даний час за допомогою приладу останнього покоління (UV-X ™ 2000 фірми Avedro) можливе проведення прискореного крослінкінга, що дозволяє в три рази скоротити час процедури (до 10 хв.) у порівнянні з стандартним протоколом.Метою нашого дослідження було - оцінити віддаленні результати (24 міс) прискореного крослінкінгу колагену рогівки при прогресуючому кератоконусі II-III стадій.Матеріал та методи. Крослінкінг колагену рогівки виконано 119 пацієнтам (167 очей). Через 24 місяця після операції офтальмологічні зміни оцінювали на 40 очах.  Процедуру крослінкінгу виконували протягом 10 хв. за допомогою приладу UV-X ™ 2000, що володіє потужністю випромінювання 9 mW/см². Результати. Ступінь астигматизму через 24 міс. зменшилась на 1,15 дптр (n=40)  та склала (3,02±1,73 SD) дптр. Заломлююча сила рогівки (за критерієм Kmax) в термін спостереження до 24 міс. достовірно знизилася на 3,4 дптр (54,4± 6,62 SD, mediana 54,3). Через 24 міс після операції зареєстровано достовірне збільшення товщини рогівки за критерієм (thinnest local)  на 3,0 мкм до (462,7±34,3 SD) мкм (mediana 455,5 D). При аналізі зміни середніх значень некоригованої гостроти зору (НКГЗ) після акселерованого крослінкінгу через 24міс виявлено підвищення на 0,2 в порівнянні з даними до операції. При аналізі зміни середніх значень коригованної гостроти зору (КГЗ) виявлено підвищення на 0,25 через 24 міс в порівнянні з даним до операції.  Всього КГЗ підвищилася на 34 очах (85%) через 24 міс.Висновки. Процедура прискореного крослінкінгу колагену рогівки на приладі UV-X ™ 2000 дозволяє, крім стабілізації прогресуючого кератоконусу ІІ-ІІІ ст., досягти зменшення ступеня астигматизму на 1,15 дптр, зменшення переломлюючої сили рогівки на 3,4 дптр, збільшенням товщини рогівки на 3,0 мкм, підвищення коригованної гостроти зору в 85% випадків в період до 24 місяців післяопераційного спостереження.
Keywords: кератоконус; рогівка; крослінкінг