Структурні зміни рогівки, виявлені за допомогою конфокальної мікроскопії у пацієнтів з кератоконусом після прискореного кросслінкінгу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Біомікроскопічні зміни рогівки у пацієнтів, хворих на кератоконус, після кросслінкінгу (CLX) можливо виявити за допомогою конфокальної мікроскопії (КМ). В літературі зустрічаються поодинокі повідомлення про морфологічні зміни рогівки після CLX. Метою нашого дослідження було виявлення структурних змін рогівки за допомогою КМ після прискореного CLX у хворих на кератоконус. Матеріал та методи. В нашому дослідженні на 167 очах хворих на кератоконус після прискореного CLX виявленні структурні зміни рогівки за допомогою КМ в терміни спостереження до 12 міс після операції. Процедура прискоренного CXL виконувалася за допомогою приладу UV-X ™ 2000 з потужністю випромінювання 9 mW/см². Конфокальна біомикроскопія проводилась на приладі «Confoscan 4» (Nidek, Японія).Результати. Процедура акселерованого (10 хвилин) CLX при прогресуючому кератоконусі 2-3 стадій являється безпечною та приводить до стабілізації кератоконуса в терміни спостереження 12 місяців після операції. Через 3 місяці після процедури прискореного CLX зафіксовано активне відновлення кератоцитів в глибоких і поверхневих шарах строми з розсмоктуванням вогнищ фіброзу. Відновлення нормальної архітектоніки рогівки починається через 6 міс після прискореного кросслінкінгу та репополюзація кератоцитів завершається через 12 місяців за даними КМ.
Keywords: кератоконус; конфокальна мікроскопія; кросслінкінг