Морфологічні особливості решітчастої пластинки диска зорового нерва за даними оптичної когеретної томографії у хворих на міопію різних ступенів (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Решітчаста пластинка відіграє важливу роль у формуванні фізіологічного зору і зазнає змін при розвитку міопії.Мета. Вивчити морфологічні особливості решітчастої пластинки диску зорового нерву за допомогою розроблених шаблонів для оптичної когерентної томографії у хворих на міопію слабкого, середнього і високого ступенів в порівнянні з групою практично здорових осіб.Матеріал та методи. Оптична когерентна томографія області диска зорового нерва була проведена у пацієнтів з міопією слабкого (40 пацієнтів), середнього (39 пацієнтів) і високого(41 пацієнт) ступенів та у практично здорових осіб (контрольна група, 20 осіб) на приладі на RTVue-100 Fourier - Domain Optical Coherence Tomography (OCT) from Optovue Incorporated за розробленими шаблонами.Результати. Всі розраховані показники (довжина від одного краю мембрани Бруха до іншого, максимальна глибина залягання гратчастої пластинки, глибина вставки гратчастої пластинки, довжина від одного краю залягання гратчастої пластинки до іншого) були статистично значимо (p
Keywords: міопія; решітчаста пластинка; оптична когерентна томографія