Ультразвукова доплерографія судин ока у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2023)
Мета роботи. Визначити параметри очної гемодинаміки за допомогою ультразвукового доплерівського сканування у пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу в залежності від стадії діабетичної ретинопатії.Матеріал та методи. У проспективному дослідженні обстежено 45 пацієнтів (90 очей) з цукровим діабетом 2-го типу, які були розподілені на 3 групи по 15 осіб: з непроліферативною діабетичною ретинопатією (НПДР), з проліферативною діабетичною ретинопатією (ПДР) та група порівняння – без ознак діабетичної ретинопатії (ДР0). Ультразвукове сканування включало дослідження пікової швидкості сістолічного (Vs) та діастолічного (Vd) кровотоку, середньої швидкості (TAMX), пульсового індексу (PI) та індексу резистивності (RI) в очничій артерії (ОА), центральній артерії сітківки (ЦАС), задніх коротких ціліарних артеріях (ЗЦА). Статистична значущість відмінностей результатів оцінювалась за допомогою ANOVA.Результати. В басейні ОА визначене достовірне (р < 0,05) зниження Vs з 71,1±20,6 см/с в групі ДР0 до 59,9±16,7 при НПДР та 47,4±16,4 в групі ПДР, Vd з 22,1±6,9 см/с до 17,0±6,6 і 12,3±5,9 та TAMX з 37,2±11,3 см/с до 31,9±9,1 і 25,3±9,7 відповідно, також підвищення RI з 0,69±0,06 при ДР0 до 0,71±0,09 при НПДР та 0,75±0,08 при ПДР. В ЦАС достовірне зниження Vd з 9,9±5,4 см/с в групі ДР0 до 8,1±3,8 в групі НПДР та 5,5±3,1 в групі ПДР, підвищення PI з 1,34±0,16 до 1,46±0,28 і 1,54±0,24, також RI з 0,71±0,06 до 0,75±0,07 і 0,80±0,05 відповідно. В басейні ЗЦА визначене достовірне зменшення Vd з 4,3±1,6 см/с при ДР0 до 3,2±2,0 при НПДР та 3,1±2,2 в групі ПДР та збільшення PI з 1,32±0,21 до 1,37±0,24 і 1,54±0,26 відповідно. RI зростає з 0,76±0,04 в групі ДР0 до 0,82±0,06 при НПДР та ПДР.Висновки. В роботі визначається уповільнення швидкості кровотоку в досліджуваних групах судин та збільшення пульсового індексу та індексів резістивності у пацієнтів з діабетичною ретинопатією, при чому, в більшості випадків, різниця проміж групою ПДР та НПДР є більшою, ніж проміж групами НПДР та ДР0.
Keywords: діабетичний набряк макули; цукровий діабет 2 типу; ультразвукове доплерівське сканування; центральна артерія сітківки; очна артерія; короткі задні циліарної артерії