Клінічна характеристика меланом хоріоідеї стадій Т1-T4 середніх і великих розмірів в Україні (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити клінічні характеристики меланом хоріоідеї стадії Т1-Т4 середніх і великих розмірів, у пацієнтів які лікувались в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова НАМН України» з 2007 по 2024 роки.Матеріал та методи. Проведено ретроспективний аналіз 283 історій хвороби пацієнтів, які лікувалися в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» з 2007-го по 2024 рік з МХ стадій Т1-Т4 середніх і великих розмірів. Середній вік пацієнтів склав 54,2 (12,4) року, чоловіків було 125 (44,2%), жінок — 158 (55,8%). Всім пацієнтам проводилося загальноприйняте офтальмологічне обстеження; спеціальні методи — ультразвукове сканування ока на апараті «Сine-Scan», флуоресцентна ангіографія. На момент звернення і початку лікування у жодного пацієнта не було виявлено метастатичного процесу.Результати. МХ стадії Т1 визначені у 15 (5,3%), Т2 — у 132 (46,7%), Т3 — у 115 (40,6%), Т4 — у 21 (7,4%) пацієнта. Парамакулярна і периферична локалізація МХ на очному дні була частіше — 88,34% (р
Keywords: офтальмоонкологія; меланома хоріоідеї; стадії пухлини; сітківка; хоріоідея; транспупілярна термотерапія; іонізуюче випромінювання