Морфометричний аналіз стану структурних елементів сітківки очей мишей лінії СВА/С57 при експериментальному цукровому діабеті (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. провести морфометричний аналіз стану структурних елементів сітківки очей мишей лінії СВА/С57 при експериментальному цукровому діабеті з метою отримання цифрових показників можливих нейродегенеративних змін цієї оболонки ока, необхідних для порівняння з сітківками тварин інших видів з тією самою патологією. Матеріал і методи: на гістологічних зрізах очей 8 мишей лінії СВА/С57 хворих на стрептозотоцин-індукований цукровий діабет (ЦД), тривалістю до 6 місяців, та здорових тварин, пофарбованих гематоксилін-еозином, у мікрометрах (мкм) вимірювали загальну товщину (ширину) сітківки, та товщину (ширину) таких її шарів: фоторецепторного, зовнішнього ядерного, зовнішнього сітчастого, внутрішнього ядерного, внутрішнього сітчастого, шару гангліозних клітин та нервових волокон. Також візуально підраховували кількість рядів нейронів в обох ядерних шарах.Результати. Товщина сітківки ока (середнє значення з його помилкою) здорової контрольної миші становила 197,2±6,32 мкм, а хворої на ЦД – 227,8±6,2 мкм. Товщина окремих її шарів становила: шару фоторецепторів – 54,4±2,49 мкм (здорова), 54,9±1,69 мкм (ЦД); зовнішнього ядерного шару – 47,1±1,73 мкм (здорова), 49,8 ±1,69 мкм (ЦД); зовнішнього сітчастого шару – 15,7±1,08 мкм (здорова), ЦД 16,5±0,75 мкм (ЦД); внутрішнього ядерного шару – 24,6±1,09 мкм (здорова), 32,1±1,46 мкм (ЦД); внутрішнього сітчастого шару – 41,6 ±1,79 мкм (здорова), 52,9±1,73 мкм (ЦД); гангліозних клітин та нервових волокон – 13,8±0,92 мкм (здорова), 21,6±1,05 мкм (ЦД). Кількість рядів нейронів у зовнішньому ядерному шарі становила – 9,1±0,32 (здорова) та 10,0±0,38 (ЦД). Кількість рядів нейронів у внутрішньому ядерному шарі становила –3,6±0,13, та 3,8±0,16 (ЦД). Було виявлено, що у сітківці мишей з ЦД внаслідок набряку спостерігається статистично значуще (р˂0,01) збільшення товщини всіх її внутрішніх шарів (внутрішнього ядерного, внутрішнього сітчастого, шарів гангліозних клітин та нервових волокон), що зумовило збільшення загальної товщина сітківки на 30,6 мкм. Мікроскопічних ознак нейродегенерації не виявлено. Висновок. Мікроскопічна картина сітківки ока миші з ЦД тривалістю до 6 місяців, а також кількісні підрахунки товщини її окремих шарів та кількості рядів нейронів в ядерних шарах свідчать, що модель стрептозотоцин-індукованого цукрового діабету, не є зручною для гістологічного вивчення її нейродегенеративних змін при використанні оглядових методик фарбування препаратів (гематоксилін-еозин).
Keywords: діабетична ретинопатія; цукровий діабет; сітківка; морфометрія; експеримент; нейродегенерація